OZNAKA Filtriraj

Marmelade in džemi

Pred nami je čas priprav ozimnice - sedaj je čas, ko nam domači vrt ponuja obilo sadja in zelenjave, prav tako pa so na tržnici na voljo večje količine sadja in zelenjave, ki so praviloma ceneje.

Slivov džem

Sestavine

  • 1 kg sliv
  • 2 limoni
  • 1 kg želirnega sladkorja
  • 40 g masla

Priprava

Slive razpolovite in jim odstranite peške. Polovice narežite na koščke. Stresite v veliko posodo oziroma lonec. Dodajte sok dveh ožetih limon, sladkor in vse premešajte. Na srednjem ognju kuhajte 7 minut, da se sladkor stopi, slive pa se začnejo mehčati. Potem povečajte ogenj, da džem zavre. Pustite enakomerno vreti 4 minute, pri čemer občasno mešajte. Potem zmanjšajte ogenj na minimum in dodajte maslo ter premešajte. Džem kuhajte še 5 minut, pri čemer ga mešajte in nato ugasnite ter pustite stati 15 minut. Če kuhate na grelni ali stekleni plošči, pa samo ugasnite ploščo in džem pustite na njej stati 20 minut, pri čemer občasno mešajte, da se ne prižge. Maso prelijte v dobro oprane prekuhane vroče steklene kozarce za vlaganje. Dobro zaprite in pustite, da se počasi ohlaja.

Po želji dodajte džemu še rum in orehe. Orehe dodajte pred vlitjem v kozarce, rum pa lahko prilijete pred ali pa tudi po tem, ko date džem že v kozarce. Če rum dodate, ko je džem še v kozarcih, to lahko naredite tako, da prilijete rum po vrhu in zažgete z veliko kuhinjsko vžigalico ter počakate, da preneha goreti. Šele nato pa dobro zaprete kozarce.

>>Še več receptov na BTC City Gurme: Ozimnica