Filtriraj

OKUSNI BLUZ

Recept

Zmesni kruh, pečen v krušni peči

Objavljeno: 28.11.2012

Glavna sestavina:

Priložnosti:

Zahtevnost: ***
Čas kuhanja:60 min
Čas priprave:90 min

Logo

Sestavine

  • ajdova moka – 25 %
  • koruzna moka – 25 %
  • pirina moka – 25 %
  • ržena moka – 25 %
  • kvas
  • malo soli
  • topla voda

Postopek

Približno eno uro preden zamesimo testo, zakurimo krušno peč, seveda nam izkušnje povedo, kdaj je peč dovolj razgreta, ker tu ni nobenega gumba za vklop in izklop. Skratka, ko zakurimo peč (najbolje, da uporabimo suha bukova ali drva kakšnega sadnega drevesa, kar da kruhu posebno aromo).
Vse vrste moke med seboj zmešamo, osolimo in dodamo kvas, ki smo ga prej zmešali z vodo. V vse to dodajamo toplo vodo (na 1 kilogram moke približno 0,5 litra vode), da dobimo lepo, srednje trdo, gladko testo.
Testo nato pokrito pustimo, da prvič vzhaja.
Vmes pripravimo krušno peč. Drva so pogorela, peč se je razbelila. Žerjavico razporedimo po tleh peči, peč pa zapremo z vrati. Nato oblikujemo hlebce in jih odložimo v peharje, da drugič vzhajajo. Vzhajajo naj približno pol ure, nato odpremo peč, jo očistimo žerjavice in z loparjem polagamo hlebce na dno razgrete peči. Peč zapremo in v njej pečemo kruh približno eno uro. Ko je kruh pečen, odpremo peč, poberemo hlebce iz nje in jih polagamo na površino, da se počasi ohladijo. Tako pečen kruh ima podaljšan rok uporabe, poseben vonj, seveda pa je najpomembneje, da ne dodajamo nikakršnih umetnih dodatkov ter drugih izboljševalcev okusa, kot jih ima večina drugih vrst kruha iz klasičnih pekarn.

Takšen kruh lahko spečemo tudi v navadni pečici (pri približno 180 stopinjah) ali pa v kaminu. V kaminu pazimo le na to, da temperatura ni previsoka. Najprej zakurimo in naredimo veliko žerjavice, ki jo razgrebemo, v sredino pa postavimo pekač, okoli katerega porazdelimo žerjavico.
Zmesni kruh je polnovreden kruh, ki ga ponudimo kot vsakega drugega, odličen pa je tudi kot podlaga za številne namaze.
Poiščite recept
Iz e-kataloga
Podobni recepti