OKUSNI BLUZ

Začimbe

Poper, kralj začimb

Poznamo beli, zeleni in črni poper. Dejansko gre za eno in isto rastlino, različni so le postopki obdelave.

Sprva zeleni plodovi poprovca s sušenjem postanejo črni. Za beli poper se slednji oluščijo. Zeleni poper pa se pred postopkom sušenja namoči v citronski kislini oz. kisu, ki uniči encime, ki povzročajo črnenje plodov.

Kaj pa rdeči poper? V resnici gre za rdeče jagode nepravega poprovca. Od običajnega popra jih loči nekoliko bolj sladkoben okus. Priljubljen je v mediteranski kuhinji, kjer se uporablja za začinjanje rib, lahkega mesa ter perutnine. Posebno noto da belušem, artičokam ter brokoliju. Izboljša tudi okus krompirja, zelenjavnih enolončnic, kremnih omak ter solat z oljčnim oljem ter česnom. Zanimiv okus razvije v kombinaciji z zelenim poprom.

Črni poper izvira iz zahodne obale južne Indije kjer se ga goji in tudi največ pridela še danes. Poleg Indije poper prihaja tudi iz Malezije, Tajske, Vietnama, Kitajske, Brazilije in Madagaskarja.

Poper je univerzalna začimba, pri čemer je aroma najmočnejša pri sveže zmletem popru.

Poper je zelo aromatičen in ima močan in pekoč okus. Črni poper je zelo pekoč in aromatičen medtem ko je beli prav tako pekoč vendar je njegov okus vseeno nekoliko drugačen. Najmanj pikanten je zeleni poper, odraža ga svež nekoliko saden okus.

Poper je poznan kot univerzalna začimba povsod po svetu. Črni je odličen z govejim mesom, posebej steaki. Beli se poda vsem vrstam belega mesa in svetlim omakam kot npr. bašamel. Zeleni pa omakam in marinadam.

 

<< Nazaj na seznam