OKUSNI BLUZ

Začimbe

Paprika

Rastlina je doma v srednji Ameriki, od koder so jo prinesli v Maroko, Španijo in na Madžarsko, kjer je postala ena izmed temeljnih sestavin prehrane.

 Poznamo 200 vrst paprike, ki se med seboj razlikujejo po okusu, barvi, obliki in velikosti plodu.  Določene vrste paprike imajo pekoč, polpekoč ali sladek okus. Ostrino ji da snov kapsiacin, ki je v notranjosti ploda.

Za pripravo jedi uporabljamo svežo ali posušeno in mleto papriko. Paprika ne daje svoje tipične arome le madžarskim temveč tudi srbskim, turškim, španskim in maroškim jedem. Je nepogrešljiva sestavina v golažu, enolončnicah, liptovskem namazu in jedeh iz perutnine.

Nasvet: Paprike ne pražite na previsoki temperaturi, saj se sladkor, ki ga vsebuje, hitro zažge, kar povzroča grenak okus. Ker je občutljiva na temperaturo in svetlobo, je najprimernejši prostor za hrambo hladilnik.

Paprika vsebuje vitamine C (4x več kot v limoni in pomaranči), A in E kompleks B, minerale, eterična olja, maščobe, ogljikove hidrate, pektine, karoten, niacin in oksalno kislino. Preprečuje prehlade, astmo, bronhitis, infekcije dihalnih poti, degeneracijo rumene pege, angino pektoris, arteriosklerozo in raka. Vsebuje snovi, ki pospešujejo prebavo, ugodno vplivajo na čvrstost kapilar.

 

<< Nazaj na seznam