OKUSNI BLUZ

Začimbe

Čebula

Čebula je najbolj znana, razširjena in najpomembnejša začimba na svetu.

 Brez čebule ne bi znali skuhati skoraj nobene jedi. Čebula je zastopana v prehrani skoraj v vsaki jedi. S svojo aromatičnostjo, sladkobo in ostrino jedem izboljšuje okus, jim daje aromo in pri nekaterih jedeh izgled. Jedem jo dodajamo surovo (solatam), praženo in kuhano. Čebula je nepogrešljiva za pripravo golažev, paprikašev, perkeltov, pikantnih mesnih jedi, solat, juh, enolončnic, pit, postrežemo jo kot dodatek k pečenemu mesu, vlagamo jo v kozarce.

Uporabnost čebule v zdravilne namene je zelo široka. Zato je čebula kot naravni antibiotik. Z medom pomešan čebulni sok je učinkovito sredstvo proti hripavosti, lajša kašelj, katar, zdravi astmo, revmatizem, bronhitis in arteriosklerozo. Razredčen čebulni sok pomaga pri oteklih nogah, čezmernemu umskemu in  fizičnemu naporu, gripo pa pozdravimo tako, da čebulnemu soku dodamo žganje.

Čebulni sok vtiramo v kožo in tako blažimo pike žuželk, lišaje, garje, kurja očesa, ozebline, deluje proti izpadanju las, pomaga pri krhkih nohtih, odstranjevanju bradavic itd. S čebulnim sokom ali narezano čebulo na kolobarje pripravljamo razne obloge in obkladke, s katerimi si lajšamo  bolečine v trebuhu, prsih, na nogah, glavi.

Je izjemno dober antioksidant in vsebuje snovi, ki delujejo proti nastajanju raka želodca, redči kri, znižuje LDL holesterol, zvišuje koristni HDL holesterol, preprečuje nastajanje strdkov v krvi, učinkovita je proti astmi, kroničnemu bronhitisu, senenemu nahodu, diabetesu, arteriosklerozi, je antibiotik, učinkuje proti virusom, snov kvercetin deluje pomirjevalno. Ne priporočamo jo ljudem, ki jih daje zgaga.

 

<< Nazaj na seznam