Novice

10 zanimivih dejstev o pokovki

Objavljeno: 09.08.2019

Atlantis, vodno mesto (Ljubljana, Vodno mesto Atlantis)

Logo

Ste tudi vi navdušeni nad slastnim prigrizkom, brez katerega si veliko ljudi ne predstavlja ogleda filma v kinu? Odkrijte 10 dejstev, ki jih o pokovki še niste vedeli.

Pokovka je vsem poznan, priljubljen prigrizek. Pripravimo jo iz zrn koruze pokovke s segrevanjem v vročem olju ali na suhi toploti. Zrna počijo in se napihnejo, mi pa pripravljene kokice le še posolimo, prelijemo s karamelo ali posujemo z drugimi aromami in zelišči (parmezanom, karijem, oreščki …) ter uživamo v 'kokicah'.

Kaj pa nam je o pokovki manj poznano? Za vas smo zbrali 10 manj znanih dejstev o slastnem prigrizku:

  1. Glede na dokaze, ki so jih odkrili v Peruju, so koruzo pokovko 'poznali' že 4.700 let pr. n. št. Perujci pa pokovko niso uporabljali le za pripravo 'kokic', ampak so jo mleli tudi v moko in jo uporabljali pri kuhi na druge načine. 
  2. Azteki so pokovko uporabljali med svojimi obredi. Ženske so plesale z venci pokovke na glavi, pokovko pa so uporabljali tudi kot obredno okrasje – verižice in okraske na kipih svojih bogov.
  3. Zrna koruze pokovke, ki ne počijo, so znana kot 'stare device' oz. 'spinsters' v angleškem jeziku. 
  4. Če za pripravo pokovke uporabljate kvaliteten produkt, bi moralo počiti približno 98 % vseh zrn.
  5. Poznamo pokovko v dveh oblikah: snežinke in gobice. Večina kinov pripravlja 'snežinke', saj je ta oblika pokovke večja.
  6. Pokovka vsebuje več proteinov kot katera koli druga žitarica. Vsebuje tudi več železa kot jajca ali pečena govedina.
  7. Pokovka je uradni prigrizek države Illinois v ZDA.
  8. Večina pokovke, ki jo pojemo po svetu, je pridelana v ZDA.
  9. Od leta 1958 v ZDA praznujejo Dan pokovke. Različni viri navajajo različne datume v koncu meseca januarja, velika večina pa se strinja, da je praznični 19. januar.
  10. Pokovko v kinematografih prodajajo vse od leta 1912.

In ponudili vam jo bodo tudi v letu 2019 – v Piknik kinu, ki gostuje v Vodnem mestu Atlantis v BTC Cityju. Odkrijte spored Piknik kina, izberite filme po svojem okusu in se nam pridružite pri dogajanju. Uživali boste lahko tudi v kokicah in drugih prigrizkih.

Vir: FactRetriever; datum ogleda: 9. avgust 2019.