Novice

Razstava Barjanka vabi k ogledu

[Arhiv]

Objavljeno: 17.04.2019

Logo

Na Krakovskem nasipu si lahko do 15. maja ogledate razstavo Barjanka, ki s fotografijami obuja spomine na lanskoletno prvo izvedbo trase rekreacijsko-kolesarskega maratona na Maratonu Franja BTC City in hkrati želi navdušiti še več udeležencev, da bi se pridružili slikoviti kolesarski preizkušnji.

Razstava Barjanka

  • Foto: Anton Žvanut
  • Foto: Anton Žvanut
  • Foto: Anton Žvanut
  • Foto: Maša Bratina
  • Foto: Maša Bratina
  • Foto: Maša Bratina
  • Foto: Barbara Vidmar
  • Foto: Anton Žvanut
  • Foto: Barbara Vidmar

Razstava Barjanka je nastala v sodelovanju Krajinskega parka Ljubljana s Kolesarskim društvom Rog, družbo BTC, barjanskimi občinami, Turizmom Ljubljana in Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, v njej pa se prepletajo šport, turizem, narava, kultura in izobraževanje.

Na razstavi Barjanka so v mavrično kito povezani šport, turizem, narava, kultura in izobraževanje. Tako si lahko na eni strani razstavnih panojev ogledate čudovite fotografije iz lanskoletnega rekreacijsko-kolesarskega maratona Barjanka, na drugi strani pa so predstavljeni domiselni predlogi za medaljo Barjanke skupaj s fotografijami izbranih motivov za medalje. Dijaki Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so si za motive predlog medalj izbrali mozaično pokrajino Barja, značilne barjanske vrste in bogate arheološke najdbe, ki opredeljujejo ta prostor. Tako smo dobili celovito predstavitev Ljubljanskega barja.

O Barjanki

Ideja o Barjanki se je rodila v Kolesarskem društvu Rog in se uresničila v sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje ter lokalnimi skupnostmi. 83-kilometrov dolga rekreacijska kolesarska preizkušnja vodi po sedmih občinah, ki segajo na Ljubljansko barje, in je del največjega kolesarskega dogodka v Sloveniji – Maratona Franja BTC City. Na njej kolesarji odkrivajo pisan barjanski mozaik travnikov, njiv, mejic in vodotokov. Na treh okrepčilnih točkah spoznavajo tudi okuse Barja in bogato kulturno in naravno dediščino tega prostora. Barjanka se konča v BTC Cityju Ljubljana, kjer vsak udeleženec prejme medaljo. Avtorica medalje Barjanke, Manca Mravlja, je na svoji predlogi upodobila zobnik kolesa, v katerega je ujet košček Barja – metulj barjanski okarček na travniku. Medalja tako na slikovit način simbolizira krhkost Ljubljanskega barja in hkrati poziva k ustreznemu načinu upravljanja in obiskovanja tega prostora.

O Ljubljanskem barju

Velik del Ljubljančanov se ne zaveda, kaj se skriva na pragu njihovega mesta. Tisti, ki Ljubljansko barje poznajo le iz poročil, vremenske napovedi ali avtomobila, ga verjetno najbolj poznajo po poplavah, megli in ravnini z redkimi linijami dreves in osamelimi griči. A Ljubljansko barje ponuja precej več. Barje predstavlja posebno območje, ki v svojem naročju pestuje številne zaklade naravne in kulturne dediščine. Prav zaradi tega je bilo to območje leta 2008 zavarovano kot Krajinski park Ljubljansko barje. Leta 2011 so bila kolišča na Igu skupaj z ostalimi kolišči okoli Alp razglašena kot svetovna kulturna dediščina imenovana UNESCO kolišča okoli Alp. A Ljubljanskega barja ne varujemo le zaradi velike vrstne pestrosti živali in rastlin ter bogatih arheoloških najdb. Ljubljansko barje varujemo predvsem zaradi nas ljudi. Visoko ohranjena narava pomeni zdrav življenjski prostor, pomeni čist zrak, zdravo vodo in prst. Prav zaradi tega je izredno pomembno, da ta prostor dobro poznamo in ga na ustrezen način upravljamo in obiskujemo. Najprimernejši način za obiskovanje Ljubljanskega barja je “na lasten pogon”: peš, s čolnom ali kolesom.