Novice
Jemo zato, da živimo, a ne živimo zato, da bi le jedli!

Ne naredi kruha moka, ampak roka!

Objavljeno: 18.07.2017

Oznake:

Logo

Kolumna prof. dr. Janeza Bogataja.

Občutljivost slovenskega človeka glede kruha je bila vedno precejšnja. Zato ne preseneča, da so bili mlinarji in peki pogosto najbolj osovraženi obrtniki, saj so jih ljudje kar naprej povezovali z goljufivostjo. V srednjeveški Ljubljani so peke celo namakali v posebni kletki v Ljubljanico, da bi jih kaznovali za njihovo dokazano goljufivost.

Čeprav so raziskave pokazale, da kruh ni najbolj stara množična jed na ozemlju, ki ga danes predstavlja Slovenija, so imeli že naši predniki do kruha poseben odnos. Pomenil jim ni le vsakdanje in praznične prehrane ampak tudi simbol obilja. Slednje še posebej velja za razne vrste belega kruha, ki so se tako zakoreninile v našo zavest, da so šele sodobni pogledi na zdravo prehranjevanje usmerili naše prehranske navade h kruhu, ki je še do prve polovice 20. stoletja označeval pojem pomanjkanja in revščine, tudi slabih letin in drugih tegob. Te so spremljale vsakdanjike in praznike naših prednikov. Za nje je bil kruh praznikov samo bel. Postal je pogosto nedosegljivi praznični simbol. Zato so npr. botre izbirali le med tistimi posamezniki in posameznicami, ki so za dar novorojencu, nevesti ali birmancu lahko prinesli štruco belega kruha.

Današnja ponudba vrst kruha predstavlja razne interpretacije nekdanjih  prizadevanj za vsakdanji kruh, ki je bil pogosto ˝črn kot zemlja˝, če uporabim oznako v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske (1689).  Današnja dodajanja raznih semen, uporaba krušnih mešanic, kislega testa, droži in priprava kruha, ki je najbolj primeren za posamezne praznike, v bistvu nadgrajujejo stoletja krušne dediščine. Morda smo od vseh kulinaričnih ali prehranskih področij prav na tem presegli zgolj ponavljanje ˝gledališča zgodovine˝ in poskušamo iskati inovativne ter predvsem tudi zdrave rešitve, ki imajo temelje v dediščini krušne kulture na Slovenskem. To seveda ne velja le za razne vrste kruha ampak tudi za druge pekovske izdelke, kjer je še vrsta neizkoriščenih iz različnih obdobij zgodovinskega razvoja in zares ni potrebe po kopiranju vseh mogočih iz globalnega sveta. Ponudbo kruha in pekovskih izdelkov v BTC Cityju zato lahko razumemo tudi kot izobraževalni sprehod po naši krušni kulturi.

Recepti