Novice

Kako do prelepih pirhov z uporabo naravnih barv

[Arhiv]

Objavljeno: 15.04.2019

Oznake:

Logo

Velikonočni pirhi ala Sašo Bertoncelj. Barvani z naravnimi barvami in okrašeni s pomočjo elastik.

Bliža se praznik pomladi, velika noč, ki nam prinaša prijetno druženje ob šegah in navadah, okušanje velikonočnih jedi ter barvanje in igre s pirhi. 

Materiali, s katerimi so v preteklosti barvali pirhe, so se razlikovali od današnjih. Medtem, ko velikonočna jajca danes barvamo pretežno z industrijskimi barvami, so v preteklosti za barvanje pirhov uporabljali materiale, ki so jih imeli v svojem okolju.

Predlagamo, da se tudi vi letos preizkusite v barvanju z naravnimi materiali. Takšno barvanje je lahko zanimivo tudi za otroke, saj spoznavajo nove možnosti uporabe materialov, začimb in zelenjave. Najpogosteje uporabljeni materiali so: čebulni olupki, rdeča pesa, rdeče zelje, rdeči koren, špinača, rdeča paprika, začimba kurkuma, žafranika, šipkov čaj, zeleni čaj, kava, borovnice……in nenazadnje tudi vino.

Sašo Bertoncelj je v videu, ki se ga lahko ogledate na našem YouTube kanalu za pirhe uporabil naslednje sestavine:

  • bela jajca,
  • kurkumo za rumenkasto barvo,
  • borovnice za modro barvo,
  • čebulne liste za rjavkasto barvo,
  • kis za boljšo obarvanost,
  • olje za sijaj.

Vabljeni k ogledu videa, v katerem boste izvedeli tudi kakšno skrivnost in trik za prelepe pirhe ... npr. kako doseči, da pirhi ne bodo popokali, kaj narediti, da se bo barva bolj prijela in s čim jih premazati, da bodo sijali.

Logo