Novice

Jure Košir: Zakaj uporabljam športno uro

[Arhiv]

Objavljeno: 02.04.2019

INTERSPORT (Ljubljana, Dvorana 6 sever) Decathlon (Ljubljana, Dvorana 18) Polleo Sport Megastore (Ljubljana, Dvorana 3 sever)

Logo

Ure v vsakdanjem življenju ne nosim. Pri športni vadbi vedno.

Jure Košir: Zakaj uporabljam športno uro

  • Jure Košir: Ure v vsakdanjem življenju ne nosim. Pri športni vadbi vedno.
  • Jure nosi novo uro Suunto 9 G1, ki je namenjena vsem navdušenim športnikom in avanturistom, ki od ure pričakujejo največ.
  • Zanjo in zanj: Samsung Galaxy Watch pametna ura in Suunto 9 G1.
  • Levo: Garmin Forerunner 235 Whhr, zgoraj  od leve proti desni: Onmove 500, Onrhythm 500, Polar Vantage V, sredina: Suunto 9 G1, spodaj: Samsung Galaxy Watch, desno: Suunto 3 Fitness.

Z vrhunskim športom sem opravil. Z resnimi tekmovanji prav tako. Se pa imam vsekakor še vedno za športnika. Lahko rečem, da sem aktiven in treniram. Zadnjih nekaj let največ tečem in občasno hodim v hribe.

Ure v vsakdanjem življenju ne nosim. Pri športni vadbi vedno. Športna ura je moj zvesti sopotnik, odkar sem si jo prvič nadel. Imel sem kar nekaj različnih modelov, tudi različnih znamk. Razvoj tega instrumenta je v zadnjih desetih letih zelo napredoval. Spominjam se mojega prvega merilnika, ki je meril zgolj čas in srčni utrip. Funkcije, ki jih merilniki nudijo danes … so izjemne.

Športna ura lahko pri vadbi pomaga vsakomur, ne zgolj vrhunskim športnikom in tistim, ki tekmujejo. V izjemno pomoč je lahko tudi vsem, ki se s športno dejavnostjo šele začenjajo ukvarjati. Vzemimo kot primer tekača začetnika. Bistveno je, da so začetki pravilni. Gre za pravo načrtovanje treningov, tempa in razdalj. V kolikor niso pravilni, lahko hitro pride do preutrujenosti ali poškodb. Tudi napredek ni pravi in začetna vnema lahko izgine. Teči na občutek zna biti zelo varljivo; občutek, v kakšnem tempu tečemo in kakšen utrip imamo pri tem, nas lahko hitro prevara. Večina športnih ur je povezljiva z mobilnimi telefoni, kar pride prav vsem tistim, ki želijo biti tudi med vadbo na tekočem s klici, sporočili ali e-pošto, saj se opozorila s telefona prikažejo tudi na ekranu ure.

Osebno mi podatki na uri, medtem ko treniram, tudi krajšajo čas. Ko tečem sam, lahko hitro postane dolgočasno. Spremljanje podatkov me zabava in lahko opazujem odzive svojega telesa na različne obremenitve. Ko se odpravim v hribe, običajno že vnaprej vem, kako visok je vrh, na katerega se želim povzpeti. Višinomer omogoča spremljanje pozicije in mi pomaga predvsem pri prepričevanju najmlajših članov družine, ko jim govorim ‘samo še 300 metrov se moramo dvigniti’. Ura je koristna seveda tudi za tiste, ki po gozdovih neumorno iščejo gobe, saj se prav lahko zgodi, da se izgubimo. GPS lokacija in kompas na uri v takšnih primerih prideta še kako prav. Sam uro uporabljam tudi pri smučanju. Predvsem zaradi podatka, koliko vertikalnih metrov sem presmučal. 

Všeč mi je, da je večina športnih ur povezljiva z mobilnimi telefoni. To pride prav vsem, ki želijo biti tudi med vadbo na tekočem s klici, sporočili ali e-pošto, saj se opozorila s telefona prikažejo tudi na ekranu ure. Najbolj pa me pri tovrstnih urah navdušuje ‘logbook’. Ko podatke vadbe prenesem na osebni računalnik ali telefon, je zelo prijetno pogledati, kje sem bil, koliko sem pretekel ali prehodil, koliko kalorij sem pokuril ... Na nek način lahko vse te podatke uporabimo za motivacijo – silijo in vabijo nas, da ponovno nekaj naredimo za svoje telo.

_____________________________________________________________________________________________

Pestro ponudbo športnih ur najdete tudi v trgovinah v BTC Cityju Ljubljana. Na fotografijah so predstavljene: