Novice

Letimo iste sanje – na Ljubnem ob Savinji: 8.–10. februar 2019

[Arhiv]

Objavljeno: 03.01.2019

Oznake:

Logo

Osma sezona tekem za svetovni pokal, prva sezona z ekipno tekmo.

Ste se že kdaj povzpeli na vrh smučarske skakalnice in s pogledom zdrveli navzdol proti odskočni mizi? Če ste, se vam je morda porodila misel: »Kdo je tako nor, da gre tukaj dol?« No, ta misel se zagotovo ne poraja »vražjim Slovenkam«, kakor pravijo slovenski ženski smučarsko-skakalni ekipi, za katere so taki pogledi nekaj povsem običajnega.

Še posebno domač jim je pogled na skakalnice na Ljubnem ob Savinji. Kraj, ki odpira vrata v Logarsko dolino, je bil poimenovan zibelka ženskih smučarskih skokov. Nekoč je bil poznan po splavarstvu, danes pa ga po vsem svetu spoznavajo po eni najbolje organiziranih tekem smučarskih skokov v svetovnem merilu.

V ta idilični kraj se tudi letos vračajo tekme svetovnega pokala, ki so ene najbolj obiskanih na svetu. Tokrat bodo kar tri – dve posamični in ena ekipna –, na sporedu pa bodo na »Prešernov« vikend, od 8. do 10. februarja 2019. V petek, 8. 2., in v nedeljo, 10. 2., bosta potekali posamični tekmi, v soboto, 9. 2., pa bo na sporedu ekipna tekma. Organizatorji tako kot že vsa leta pripravljajo številne aktivnosti in varstvo za otroke, bogato kulinarično ponudbo in zabavni program.

Lani se je tekem v dveh dneh udeležilo kar 13.500 gledalcev iz celotne Slovenije in sveta – letos jih pričakujejo še več –, pred TV ekrani pa je za naše orlice stiskalo pesti več kot 400.000 gledalcev.

Ženski smučarski skoki namreč pridobivajo na veljavi tako doma kot v tujini. V lanski sezoni je bilo tekem v svetovnem pokalu le 18, letos pa se je skupna številka povzpela na 27, kar kaže na izjemen porast zanimanja za ta šport. Da pa je ravno Slovenija ena od skakalnih velesil, dokazuje tudi izbira krajev za le dve ekipni tekmi, ki bosta letos na sporedu v sklopu svetovnega pokala: prva bo v japonskem Zaoju, druga pa prav na Ljubnem.

Tekme v letu 2019 pa bodo posebne tudi zaradi dveh drugih razlogov. Prvi je nova pridobitev za domačo skakalnico. Na tej je bila namreč letos nameščena plastična podlaga, ki ne predstavlja samo velikega mejnika za ta šport, temveč tudi uresničenje sanj skakalk in piko na i za sicer že tako moderno skakalnico. Razen manjše potrebne količine snega ne bo imela neposrednega vpliva na zimske tekme, bo pa omogočala skoke skozi vse leto. Plastifikacija pod Rajhovko bo namreč omogočala razvoj skakalnega športa tudi v toplejšem delu leta, tako s treningi kot s tekmami na najvišji ravni. Prva takšna bo potekala že naslednje poletje – Poletna velika nagrada 3. avgusta 2019.

Drugi razlog za poseben pomen skokov v letošnji sezoni pa je izdaja knjige ob treh pomembnih mejnikih: 65-letnici skokov na Ljubnem, 45-letnici kluba in 25-letnici sodelovanja z BTC-jem. Pod knjigo z naslovom Ljubenska ljubezen se je podpisal Rajko Pintar. Kot je o njej povedal sam: »Ni šlo toliko za iskanje podatkov, bistvo te knjige so zgodbe iz resničnega življenja, zgodbe o velikem pogumu, zgodbe o hrabrosti in velikih načrtih, ki so jih generacije tudi uresničile.«

V družbi BTC smo ponosni, da Smučarsko-skakalni klub Ljubno podpiramo že dolgih 25 let ter že osmo leto skupaj z organizatorji, pokrovitelji, domačini in številnimi prostovoljci pišemo pravljico o svetovnem pokalu ženskih smučarskih skokov.

Pridružite se nam od 8. do 10. februarja pod Rajhovko na Ljubnem in skupaj z nami kulturni vikend preživite v navijaškem duhu!

Logo